Kakav je to cirkus?

Učestvuju:
Rozita Buaso, novinarka francuskog lista Mond
Vanesa Silvi, predstavnica Francuskog instituta u Parizu (stručnjak za umetnost cirkusa)
Filip Ken, francuski reditelj, gostuje na ovogodišnjem Bitefu sa predstavom Farm Fatale
Milan Manić, cirkuski umetnik, osnivač Cirkusfere i selektor festivala Cirkobalkana u Srbiji
Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji (moderator)
Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije pozvana je da otvori ovaj skup (očekuje se potvrda)
 
 Interdisciplinarnost i performans sve više postaju sastavni deo savremenog pozorišta. Snagu teksta podržavaju, čak ponekad i zamenjuju pokreti tela i vizuelne i fizičke metafore. Te brojne dimenzije pozorišnog izraza rodile su se prevashodno iz susreta pozorišnih reditelja sa vizuelnim umetnostima, muzikom, plesom. S druge strane, umetnika savremenog cirkusa ima sve više, a oni koji osmišljavaju cirkuske nastupe sve više razmišljaju o dramaturgiji tela, o virtuoznosti, riziku. Kakav efekat na umetnike i publiku imaju ova ukrštanja? Kako je došlo do toga da se ostvarenja razvijaju u tom kontekstu? Kako ovo obnavljanje može postati faktor obnavljanja publike? Kako o takvim ostvarenjima govoriti pred raznovrsnom publikom? Kako ih klasifikovati u odnosu na autorska prava? Treba li stvarati uvek nove žanrove? A pre svega kako se dolazi do odgovora na ta pitanja u regionu Jugoistočne Evrope,  gde cirkus i pozorište imaju veoma različite statuse? Kako podstaknuti ovu iterdisciplinarnost? Ovaj okrugli sto biće posvećen perspektivama razvoja, kao i načinu na koji ovi novi estetski putevi dovode u pitanje klasifikacije žanrova na koje su institucije i publika navikli.
 
Organizuje se u saradnji sa festivalima Bitef i Cirkobalkana, u okviru projekta Circus (must) SEE (1-26. septembar 2021),  posvećenog razvoju savremenog cirkusa u Jugoistočnoj Evropi. Detaljan program radionica, predstava i debata koje će biti priređene možete pogledati ovde.