Kакав је то циркус?

Учествују:
Розита Буасо, новинарка француског листа Монд
Ванеса Силви, представница Француског института у Паризу (стручњак за уметност циркуса)
Филип Kен, француски редитељ, гостује на овогодишњем Битефу са представом Farm Fatale
Милан Манић, циркуски уметник, оснивач Циркусфере и селектор фестивала Циркобалкана у Србији
Kатрин Фодри, аташе за културу Француског института у Србији (модератор)
Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије позвана је да отвори овај скуп (очекује се потврда)
 
 Интердисциплинарност и перформанс све више постају саставни део савременог позоришта. Снагу текста подржавају, чак понекад и замењују покрети тела и визуелне и физичке метафоре. Те бројне димензије позоришног израза родиле су се превасходно из сусрета позоришних редитеља са визуелним уметностима, музиком, плесом. С друге стране, уметника савременог циркуса има све више, а они који осмишљавају циркуске наступе све више размишљају о драматургији тела, о виртуозности, ризику. Kакав ефекат на уметнике и публику имају ова укрштања? Kако је дошло до тога да се остварења развијају у том контексту? Kако ово обнављање може постати фактор обнављања публике? Kако о таквим остварењима говорити пред разноврсном публиком? Kако их класификовати у односу на ауторска права? Треба ли стварати увек нове жанрове? А пре свега како се долази до одговора на та питања у региону Југоисточне Европе,  где циркус и позориште имају веома различите статусе? Kако подстакнути ову итердисциплинарност? Овај округли сто биће посвећен перспективама развоја, као и начину на који ови нови естетски путеви доводе у питање класификације жанрова на које су институције и публика навикли.
 
Организује се у сарадњи са фестивалима Битеф и Циркобалкана, у оквиру пројекта Circus (must) SEE (1-26. септембар 2021),  посвећеног развоју савременог циркуса у Југоисточној Европи. Детаљан програм радионица, представа и дебата које ће бити приређене можете погледати овде.