Fotografija: Christoffer Collina
Fotografija: Christoffer Collina

Lazuz (kretanje na hebrejskom) dinamičan je susret Akrobate i Žonglera.

U pokušaju međusobne saradnje susreću se sa zadatkom mnogo težim nego što su očekivali. Tokom njihovog plesa, koji je na granici između saradnje i sukoba, jedan  pokušava da izbaci drugog iz zone komfora. Ponekad zaigran, uvek uzbudljiv, često zabavan, ovaj dirljivi  susret otkriva neobičnu i nelagodnu sinergiju.

Lazuz je izraelsko/francusko/švedska kompanija savremenog cirkusa, koju su osnovali Ron Beri i Itamar Glukman.

Kroz lični pristup, Ron i Itamar pokušavaju da umetničku formu savremenog cirkusa pomere prema novim tehničkim i umetničkim dostignućima. Obojica poreklom iz Izraela, bazirani su u Francuskoj i Švedskoj (Lido/DOCH) gde su se i profesionalno obrazovali. U svom radu stapaju uticaje nordijskog i francuskog pristupa umetničkoj formi.

Osnivanje ovog dua u Stokholmu podržala je Subtopija, u vreme dok su Itamar i Ron sprovodili umetničko istraživanje o pokretu definisanom između onog žonglera i akrobate. Na temelju materijala koji su razvili tokom istraživanja, odlučili su da naprave celovečernju predstavu Kretanje (Lazuz). U novembru 2015. kompanija Kretanje je predselektovana za CircusNext 2015/2016. Od tada kompaniju Kretanje podržava PACT (Le Lido i Le Grainerie) u Tuluzu i Espace Catastrophe u Briselu.
https://www.lazuz.org/