Фотографија: Christoffer Collina
Фотографија: Christoffer Collina

Лазуз (кретање на хебрејском) динамичан је сусрет Акробате и Жонглера.

У покушају међусобне сарадње сусрећу се са задатком много тежим него што су очекивали. Током њиховог плеса, који је на граници између сарадње и сукоба, један  покушава да избаци другог из зоне комфора. Понекад заигран, увек узбудљив, често забаван, овај дирљиви  сусрет открива необичну и нелагодну синергију.

Лазуз је израелско/француско/шведска компанија савременог циркуса, коју су основали Рон Бери и Итамар Глукман.

Kроз лични приступ, Рон и Итамар покушавају да уметничку форму савременог циркуса помере према новим техничким и уметничким достигнућима. Обојица пореклом из Израела, базирани су у Француској и Шведској (Lido/DOCH) где су се и професионално образовали. У свом раду стапају утицаје нордијског и француског приступа уметничкој форми.

Оснивање овог дуа у Стокхолму подржала је Субтопија, у време док су Итамар и Рон спроводили уметничко истраживање о покрету дефинисаном између оног жонглера и акробате. На темељу материјала који су развили током истраживања, одлучили су да направе целовечерњу представу Kретање (Лазуз). У новембру 2015. компанија Kретање је предселектована за CircusNext 2015/2016. Од тада компанију Kретање подржава PACT (Le Lido и Le Grainerie) у Тулузу и Espace Catastrophe у Бриселу.
https://www.lazuz.org/