Tragovi, autor: Vim Vandekejbus / Foto: Danny Willems
Tragovi, autor: Vim Vandekejbus / Foto: Danny Willems

Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitefa, biće svečano otvoreno 15. septembra u 20 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, izvođenjem predstave čuvenog belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove kompanije Ultima Vez - Tragovi.  Pre toga, festival će zvanično proglasiti otvorenim velika glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Ceca Bojković. Ovom prilikom, zvanicama će se obratiti Nj.E. Emanuele Žiofre, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji koja je podržala realizaciju ovogodišnjeg festivala.

U toku trinaest dana Bitefa, publika će u okviru glavnog programa moći da pogleda dvanaest predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Hrvatske, Srbije, Irana, Meksika, Austrije i Čilea. Među autorima predstava su neki od najznačajnijih regionalnih i svetskih koreografa, reditelja i trupa poput Filipa Kena, Sebastijana Horvata, Miloša Lolića, Ersana Montaga i drugih. U okviru prologa festivala, 13. i 14. septembra, publika Bitefa je već imala prilike da vidi dve predstave Beogradskog dramskog pozorišta u režiji autora koji su širu međunarodnu promociju doživeli upravo na Bitefu, Living Room vodećeg nemačkog reditelja mlađe generacije Ersana Montaga i Cement Beograd, autorskog tandema Sebastijan Horvat i Milan Marković Ramšak, nagrađenog Grand Prix-om „Mira Trailović“ za predstavu Ali: Strah jede dušu na 53. Bitefu 2019. godine.

Bitef prolog / Foto: Srđan Pajić
Bitef prolog / Foto: Srđan Pajić

Rad kompanije Ultima Vez, čija će predstava biti izvedena na otvaranju je dobro poznat beogradskoj publici. Sam Vandekejbus je više puta gostovao na Bitefu. Njegove koreografije 7 za tajnu koja će ostati tajna i Uvek iste laži su sa velikim uspehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina prošlog veka i dobijale Grand Prix „Mira Trailović“.  Predstava Tragovi je njegov najnoviji projekat, usko povezan sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni.  To je energična, duhovita  i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom „osvete prirode“. 

SUTRA NA BITEFU

Predstava Pluća slovenačkog reditelja Žige Divjaka, planirana za 16. septembar je otkazana usled situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Ipak, tog dana će svi zainteresovani moći da pogledaju reprizno izvođenje predstave Tragovi, takođe u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Istog dana u Silosima Beograd, sa početkom u 20 časova, biće otvoreno 9. izdanje festivala savremenog cirkusa Cirkobalkana, predstavom Kretanje autora i izvođača Rona Berija i Itamara Glukmana. Pre toga, u 18 časova na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović, u okviru Filozofskog teatra, Srećko Horvat će voditi razgovor sa proslavljenim rediteljem Želimirom Žilnikom. 

KLUB PRIJATELjA

„Voleli smo Bitef iz Mirinog vremena, zatim Jovanovog, a evo sada dođoste vi, neki novi klinci koji ste ga napravili još angažovanijim, još aktuelnijim, još bitnijim, festivalom koji ukazuje, razmrdava, prekoreva, osvešćuje i dotiče - novu, digitalnu generaciju'.“

Razgovarali smo sa Aleksandrom Kosanović Strižak, direktorkom Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke o višegodišnjoj saradnji sa Bitef festivalom, kao i temama kojima se Bitef ove godine bavi. Ceo intervju pročitajte OVDE.

PRODAJA ULAZNICA

Prodaja ulaznica može se obaviti putem sajta www.bitef.rs. Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%.

Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na blagajni Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića). Kontakt: [email protected], +381698992400

Radno vreme blagajne:
od 13. do 25. septembra: svim danima 11č ‒ 15č i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

Način plaćanja na blagajni:
Plaćanje u gotovini.
Plaćanje preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).

Kovid-19 nepredvidive okolnosti i pravo na izmene

Program Bitefa se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite od koronavirusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je u skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica. Može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca.

Sve eventualne promene će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama festivala. Apelujemo na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca i računamo na vaše razumevanje i strpljenje, kako bismo svi bili bezbedni i sigurni.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Mts, Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festival Coca-Cola Hellenic Srbija.