Фото: Јелена Јанковић
Фото: Јелена Јанковић

„Свако може да се бави позориштем“

На самом почетку Вујошевић је направио кратак увод у биографију Филипа Кена који је од 2014. један од директора у Нантер-Амандијеу, националном драмском центру. Вујошевић га је потом  замолио да појасни како се од  визуелног уметника који је био активан у својој уметничкој пракси наједном обрео у режији. Кен се захвалио Битефу и Француском институту на позиву да учествује на овом фестивалу на ком је по први пут. Такође је рекао да се нада да ће ова представа након Битефа моћи да настави своју турнеју без икаквих рестрикција. На питање како је почео да се бави позориштем уз осмех је прокоментарисао да свако може да се бави позориштем. Преокрет у начину рада у позоришту  доживео је 2016.године. Нагласио је да ради већ дуги низ година са истим глумцима и да је то можда зато јер му  се већина представа бави темама о крају света. Нагласио је како су визуелни уметници, сликари често сами, а да то у позоришту није случај и зато сматра да је позорише у ствари велика нада.

Филип Кен је био упитан да прокоментарише свој процес рада и да ли увек зна да ли ће представа имати комичан или пак драмски карактер. Сазнали смо да он о томе не размишља и да креће потпуно без икаквих предикција. Конкретно за ову представу знао је да жели пет извођача са маскама и да жели, као и у већини својих комада да се бави екологијом. Након тога се укључио у разговор и Гаетан како би мало појаснио сам процес рада. Рекао је да су доста радили на импровизацијама, да су се дотицали и кловнова, али да је свакако био тимски рад у питању. Маске које су од самог почетка имали су им биле од велике помоћи како би што боље урадили трансформацију тела за одређени карактер тј. страшило. Редитељ је поделио причу како је дошао на идеју за маске и напоменуо је да је током проба често имао у глави Бекета и да је у ствари он креирао метафизичку ситуацију у којој су се нашла страшила.

Звуци страшила са јајима

У разговор се укључила и публика која је желела да прокоментарише сам крај представе и да сазна да ли су извођачи синхронизовани (наховани) или пак говоре и певају уживо. Сазнали смо да је све уживо, као и њихов разноврсни бенд у ком поред металофона постоје и електричне гитаре, клавијатуре итд. Маестралност модулације гласа код извођача оставила је публику без даха што је свесрдно поделила са ауторима представе. Оно што је можда ипак остало као знак питања, за размишљање након одгледане представе, су мистериозна светлећа јаја на самом крају. Из публике се зачуо коментар како је ова представа пуна емпатије која је тако ретка да се нађе на сцени али и у животу, и да је зато емпатија драгоцена као и ова представа.

Целокупан разговор можете да погледате на приложеном снимку или на Јутјуб каналу Битефа.

 

Анкета публике

Овидиу Мирон, програматор Темишвара 2023, европске престонице културе

Мислим да је сценографија јединствена, а оно што се мени посебно свидело јесте иронија, можда чак и сарказам који прожима комад. Мислим да је ово један храбар, па чак и оригиналан начин да се укаже на неке проблеме везане за климатске промене, али и на хипокризију и мањак неких правих решења. Много се прича, али се мало ради.

 

Сем Бел, глумац и писац из Велике Британије

Свидео ми се начин на који је дистопија приказана на сцени. Свидели су ми се и чудни ликови - њихови дистортовани гласови и уврнут физички изглед. Хумор је озбиљне теме учинио опипљивијим. Крај је бизаран али диван, и захваљујући дугачком аплаузу на крају, осетио сам да сам био део једног посебног искуства. Нисам сигуран која је, тачно, порука... осим да би требало да се освестимо пре него што сјебемо свет на ком ће, потом, остати језива мада шармантна страшила.

 

Бранка Томановић, пензионерка

Врло ми се допала представа заиста. Просто порука јој је јака. Да не причам да је начин на који је то све испричано божанствен. Баш смо пријатељица и ја причале о томе, не знамо шта су људи нашли смешно, знате. Зашто су се тако слатко смејали? Зато што je порука туга која нам прети.

 

Гвозден Грубач, ђак у основној школи, има 12 година

Била је поприлично занимљива обрада теме. И нисам баш разумео у потпуности тај део о јајима и мислим да ћу размишљати мало о том делу вечерас и сутра ујутру кад се будем пробудио. Свидело ми се, била ми је поприлично смешна тема и представа је лепо урађена. Костимографија ми се свидела. Гледао сам још једну представу пре ове на Битефу, али ми је ова била мало забавнија.