Фото: Living Room, Драгана Удовичић
Фото: Living Room, Драгана Удовичић

Girl power на Битефу

Осим у тематском фокусу програма фестивала заснованом на концепту постхуманизма који се јавља као одговор на глобалну еколошки кризу, ангажовани дух ове године Битеф показује и  кроз састав жирија који је, са јасном намером да се пружи подршка оснаживању жена, потпуно женски. То је, по речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, скромни допринос женском покрету који је на позитиван начин, иако из ружних разлога, потресао и нашу заједницу током претходне године.

Тако ће одлуку о томе која представа ће освојити Гран при „Мира Траиловић“ донети Шермин Лангхоф, уметничка директорка Театра „Максим Горки“ из Берлина и председница жирија, Лусија Ван Хетерен, театролошкиња и професорка на универзитету Гронинген у Холандији, Агата Јунику, театролошкиња и професорка Академије драмских уметности у Загребу, Сесилија Дјурберг, позоришна критичарка и новинарка и Јована Томић, позоришна редитељка. Фестивал ће бити свечано отворен говором још једне велике жене, глумице и еколошке активисткиње Светлане Цеце Бојковић.

Весна Чипчић: ново глумачко искуство са Ерсаном Монтагом

Прва представа која ће бити изведена у оквиру такмичарског програма, а уједно и фестивалска премијера је представа  Living room Београдског драмског позоришта у режији Ерсана Монтага. Представа којом се један од најзначајнијих европских редитеља млађе генерације враћа на Битеф, након што је на 51. издању био са две представе у селекцији, а на 53. као члан жирија, још један је оснажујући „женски“ моменат на фестивалу јер брани став да су жене, с које год стране били њихови мушкарци, највеће жртве ратова и историје, а то је приказано на сцени и знаковито, надреално увећаном сликом „Освајање Београда“  најстарије српске сликарке из 19. века, Катарине Ивановић.

Протагонисткињу оперску певачицу Катарину Малковић у представи игра глумица Весна Чипчић, за коју је премијера Living room-а на Битефу круна на изузетну, по њеним речима „битефовску“ сезону Београдског драмског позоришта, али и потпуно другачије искуство:

„Морам рећи да сам као глумица доживела неколико шокова када је у питању Living room. Дошавши на прву пробу затекла сам комплетан декор на сцени, костиме завршене, светло, тон, све до ситне реквизите. Неуобичајено за наше прилике, и морам признати импресивно. А оно што је био мој други шок као глумице, је када нам је Ерсан рекао да нема текста. Мислила сам, па шта је ово, ја сам овде залутала као глумица. А онда сам после свега 3, 4 пробе на сцени са Ерсаном схватила да мени тај текст не треба. То задовољство када не морате и не треба да кажете, а да одиграте, је нешто јако глумачки узбудљиво“, рекла је глумица и додала за Блог Битефа:

„Сусрет са оваквим редитељским рукописом за мене глумицу која сам толико дуго у позоришту је нешто без чега сада не бих могла да замислим да ми је прошла каријера.  Толико занимљив процес, радост, страст, емоција... Могу само да пожелим младим колегама да једном у каријери прођу овакав процес“ ─ закључила је.

За представу Living room, али и све остале представе главног програма можете набавити карте на благајни у Комбанк Дворани свих фестивалских дана у периоду од 11 до 15h. Ипак, хајде да онлајн куповином одаберемо према планети одговорнију опцију и одрекнемо се сувишног папира: то је можда мали допринос, али може бити велики гест у тренутку када смо...На ивици будућности.

Видимо се на Битефу!
Мила Јовановић