Фото: Јаков Симовић
Фото: Јаков Симовић

Као уметница и Београђанка, изложена бројним тегобама које прате рад у култури, у себи препознајем и негујем једну светлу мисао: Док год има Битефа, Београд је свет. Битеф је за мене грађанин Београда, онакав какав би грађанин требало да буде: свестан, критичан, храбар, иницијативан, и одговоран. Уз њега, и ми, остали грађани, добијамо подстицај, подршку, оквир и смернице да се и сами тако понашамо и деламо, као грађани света.

Мислим да је ствар у томе што Битеф позориште непоколебљиво схвата као простор за промишљање кључних друштвених тема, па у себе укључује и бројне програме који отварају различите перспективе на основну тему фестивала. Међународна конференција Седимо на грани: солидарност или суноврат даје одличан пример, јер је ова конференција, посвећена екологији као тематској фестивалској окосници, храбро, одговорно и иницијативно изградила форум у који су позвани да равноправно учествују сви којих се тема глобалне одрживости тиче - научници, филозофи, уметници, грађани, запослени у јавној управи... - као говорници, модератори, слушаоци, дискутанти.

У три дана, кроз низ тематских целина од којих ниједну нисам желела да пропустим, развијени су разговори који су дали практичан пример како се гради јавна сфера - кроз размене искустава, сазнања и мишљења стручњака и практичара из бројних области, и то кроз разговоре које одликује непосредност, ентузијазам и снага, подржани међусобним уважавањем, слушањем и поверењем међу саговорницима, на шта, пре свега, обавезује значај теме заједничке будућности. Кроз ове разговоре рађали су се контакти и сарадња, градила се добра воља да се створи заједничка платформа за скупну акцију, практицирала се демократија.

И - демократски отворена. Просторна драматургија конференције доследно је пратила ову идеју - конференција се одржала на Скверу Мире Траиловић, дакле, у јавном градском простору, са минималном дистанцом између панелиста и слушалаца, у условима потпуно доступним грађанима које пут води преко или поред Сквера. Кроз њихов град, град који Битеф враћа грађанима.

Срећна сам што сам била део овог искуства.

Фото: Јаков Симовић
Фото: Јаков Симовић