LUSIJA VAN HETEREN

LUSIJA VAN HETEREN (1961) viši je predavač na predmetu Pozorišne studije Univerziteta u Groningenu. Studirala je francusku književnost u Eks an Provansu, Utrehtu i Parizu, književno prevođenje u Getingenu, a studije pozorišta, filma i televizije na Univerzitetu Utreht. Njen istraživački i predavački rad prevashodno je usmeren na oblast dramaturgije, analize performansa i savremenog pozorišta. U svojstvu predavača je, između ostalog, radila na Univerzitetu grada Londona, u Torinu i Tel Avivu.

Autorka je nekoliko knjiga na temu razvoja pozorišta u XX veku, i kourednica publikacija na temu položaja umetnosti u društvu Nieuw Cultureel Burgerschap, (2006), Fight for the Arts (2011), Slobodna nizozemska drama (2013). Zajedno sa Majke Blejkejer pokrenula je holandsko akademsko izdanje Theatre Topics (Amsterdam University Press). Članci su joj objavljeni u raznim časopisima.

Bila je članica raznih žirija i saveta, među kojima su VSCD Žirija glumačkih nagrada, selekcije najboljih predstava godine pozorišnog festivala u Amsterdamu (2007-2014), kao i pozorišnog festivala Fadrj (Teheran, 2018).

Od 2012. do 2017. bila je savetnik Nacionalnog fonda za izvođačke umetnosti, koji obezbeđuje finansijsku podršku vlade. Od 2020, član je komiteta Festivala umetničkog saveta Holandije.

Predsednica je odbora stručnog pozorišnog časopisa Theaterkrant Magazin i platforme kritičara Theaterkrant.nl, kao i holandska predstavnica Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (AICT-IATC).