ЛУСИЈА ВАН ХЕТЕРЕН

ЛУСИЈА ВАН ХЕТЕРЕН (1961) виши је предавач на предмету Позоришне студије Универзитета у Гронингену. Студирала је француску књижевност у Екс ан Провансу, Утрехту и Паризу, књижевно превођење у Гетингену, а студије позоришта, филма и телевизије на Универзитету Утрехт. Њен истраживачки и предавачки рад превасходно је усмерен на област драматургије, анализе перформанса и савременог позоришта. У својству предавача је, између осталог, радила на Универзитету града Лондона, у Торину и Тел Авиву.

Ауторка је неколико књига на тему развоја позоришта у XX веку, и коуредница публикација на тему положаја уметности у друштву Nieuw Cultureel Burgerschap, (2006), Fight for the Arts (2011), Слободна низоземска драма (2013). Заједно са Мајке Блејкејер покренула је холандско академско издање Theatre Topics (Amsterdam University Press). Чланци су јој објављени у разним часописима.

Била је чланица разних жирија и савета, међу којима су ВСЦД Жирија глумачких награда, селекције најбољих представа године позоришног фестивала у Амстердаму (2007-2014), као и позоришног фестивала Фадрј (Техеран, 2018).

Од 2012. до 2017. била је саветник Националног фонда за извођачке уметности, који обезбеђује финансијску подршку владе. Од 2020, члан је комитета Фестивала уметничког савета Холандије.

Председница је одбора стручног позоришног часописа Theaterkrant Magazin и платформе критичара Theaterkrant.nl, као и холандска представница Међународног удружења позоришних критичара (AICT-IATC).