S leva na desno: Olga Dimitrijević, Fija Menar, Ivan Medenica, foto: JK media
S leva na desno: Olga Dimitrijević, Fija Menar, Ivan Medenica, foto: JK media

Na ovom druženju, koje je prvi put održano pre tačno pet godina, upriličena je i dodela specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“ predstavi Nemoralne priče: 1. deo - Kuća majka umetnice Fije Menar, koja je osvojena na 53. Bitefu 2019. godine. Dodelu nagrade, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, nije bilo moguće realizovati u prvobitno predviđenom terminu. Nagradu su dodelili umetnički direktor festivala Ivan Medenica i članica žirija 53. Bitefa Olga Dimitrijević, koja je tom prilikom istakla kako Fija Menar u svom delu simbolički objedinjuje boginju Atinu kao koren zapadne civilizacije i ikonografiju naučno fantastičnih filmova kao definišuću estetiku savremene kulture.

„U momentu kada osećamo da je došao kraj jednog sveta, ali ne znamo šta novo dolazi, Fija Menar nas tera da mislimo o svom mestu u tom svetu“, zaključila je Dimitrijević.

Primajući nagradu, Fija Menar je izjavila da joj je velika čast da se ponovo nađe u društvu ljudi koji stvaraju neverovatan kulturni događaj kao što je Bitef, kao i da bude među francuskim umetnicima koji su u poziciji da prikazuju svoju umetnost u ovom delu Evrope. Sa prisutnima je podelila osećaj u vezi sa dodelom nagrade, koji je najbliži osećaju povratka u prošlost, jer je njena predstava izvedena na Bitefu pre pandemije. U međuvremenu, u novoj situaciji, u kojoj mislimo da nam nedostaje sloboda, važno je da razmatramo nove mogućnosti za pravljenje pozorišta i da, kako je rekla, u novom stanju u kome se čovečanstvo nalazi, ne budemo tužni.

Dodela plakete Nj.E. Ambasadoru Nemačke, Tomasu Šibu , foto: JK media
Dodela plakete Nj.E. Ambasadoru Nemačke, Tomasu Šibu , foto: JK media

Dodeli su prisustvovali Nj.E. Ambasador Nemačke Tomas Šib, direktor Francuskog Instituta gospodin Stanislas Pjere kao i ataše za kulturu Francuskog instituta i Ambasade Francuske Katrin Fodri, Vanda Kučera i Radiša Kričak iz I&F Grupe, Aleksandra Kosanović iz Erste banke, kao i predstavnici partnera festivala: Belmedic, Halo Creative Team, vinarije Temet, Domaće kiflice, hotel Nevski, Kuglica i mnogobrojni predstavnici medijskih prijatelja festivala: RTS, TV 5 Monde, Tanjug, SeeCult, Politika.

Nakon dodele plaketa zvanice su nastavile druženje uz koktel koji je pripremio Mezestoran Dvorište. U neformalnoj atmosferi, nastavljeno je sumiranje utisaka i pravljenje planova za 56. Bitef koji će biti održan u septembru 2022. godine.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Mts, Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festival Coca-Cola Hellenic Srbija.