С лева на десно: Олга Димитријевић, Фија Менар, Иван Меденица, фото: ЈК медиа
С лева на десно: Олга Димитријевић, Фија Менар, Иван Меденица, фото: ЈК медиа

На овом дружењу, које је први пут одржано пре тачно пет година, уприличена је и додела специјалне награде „Јован Ћирилов“ представи Неморалне приче: 1. део - Кућа мајка уметницe Фије Менар, која је освојена на 53. Битефу 2019. године. Доделу награде, због ситуације изазване пандемијом коронавируса, није било могуће реализовати у првобитно предвиђеном термину. Награду су доделили уметнички директор фестивала Иван Меденица и чланица жирија 53. Битефа Олга Димитријевић, која је том приликом истакла како Фија Менар у свом делу симболички обједињује богињу Атину као корен западне цивилизације и иконографију научно фантастичних филмова као дефинишућу естетику савремене културе.

„У моменту када осећамо да је дошао крај једног света, али не знамо шта ново долази, Фија Менар нас тера да мислимо о свом месту у том свету“, закључила је Димитријевић.

Примајући награду, Фија Менар је изјавила да јој је велика част да се поново нађе у друштву људи који стварају невероватан културни догађај као што је Битеф, као и да буде међу француским уметницима који су у позицији да приказују своју уметност у овом делу Европе. Са присутнима је поделила осећај у вези са доделом награде, који је најближи осећају повратка у прошлост, јер је њена представа изведена на Битефу пре пандемије. У међувремену, у новој ситуацији, у којој мислимо да нам недостаје слобода, важно је да разматрамо нове могућности за прављење позоришта и да, како је рекла, у новом стању у коме се човечанство налази, не будемо тужни.

Додела плакете Њ.Е. Амбасадору Немачке, Томасу Шибу , фото: ЈК медиа
Додела плакете Њ.Е. Амбасадору Немачке, Томасу Шибу , фото: ЈК медиа

Додели су присуствовали Њ.Е. Амбасадор Немачке Томас Шиб, директор Француског Института господин Станислас Пјере као и аташе за културу Француског института и Амбасаде Француске Катрин Фодри, Ванда Кучера и Радиша Кричак из И&Ф Групе, Александра Косановић из Ерсте банке, као и представници партнера фестивала: Belmedic, Halo Creative Team, винарије Темет, Домаће кифлице, хотел Невски, Куглица и многобројни представници медијских пријатеља фестивала: РТС, TV 5 Monde, Танјуг, SeeCult, Политика.

Након доделе плакета званице су наставиле дружење уз коктел који је припремио Мезесторан Двориште. У неформалној атмосфери, настављено је сумирање утисака и прављење планова за 56. Битеф који ће бити одржан у септембру 2022. године.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године су са нама Гете Институт, Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.