Bitef prolog / Foto: Srđan Pajić
Bitef prolog / Foto: Srđan Pajić

Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović

U Beogradu je održana druga konferencija za medije povodom najave dvostrukog, 54. i 55. izdanja Bitefa, koji će se održati od 13. do 25. septembra ove godine. Tema konferencije je bila predstavljanje pratećih programa Bitefa, kao i početak rada Festivalskog centra.

Kao što je već najavljeno, tematski fokus festivala koji će se održati pod sloganom Na ivici budućnosti će biti na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala.

Na konferenciji za novinare u Kombank dvorani su govorili umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica, direktor Bitef teatra Miloš Latinović i Marijana Cvetković ispred platforme Zajedničko.

Miloš Latinović je najavio početak rada Festivalskog centra i naglasio kako je, uprkos činjenici da se festival ove godine organizuje u komplikovanim okolnostima, Bitef tim uspeo da realizuje sve planirane aktivnosti. Latinović je objavio i početak prodaje ulaznica putem sajta Bitefa.

Ivan Medenica je, predstavljajući prateće programe Bitefa, najavio one tradicionalne, kao što su Susreti sa autorima (i ove godine će ih voditi Milena Bogavac), After ten druženja u smanjenom obimu zbog okolnosti izazvanih pandemijom, Bitef biblioteka, Polifonija i Cirkobalkana, festival savremenog cikrusa koja se i ove godine realizuje u saradnji sa Cirkusferom. I ove godine, održaće se Filozofski teatar koji filozof Srećko Horvat u Beogradu realizuje u saradnji sa Majom Pelević. Horvatov sagovornik će biti srpski reditelj Želimir Žilnik. Po Medeničinim rečima, ono što je novina u ovogodišnjem pratećem programu su radionice za domaće umetnike koje će držati francuski vizuelni umetnik Frank Vigru (autor predstave Fleš u glavnom programu) i koreograf Vim Vandekejbus iz kompanije Ultima vez koja nastupa na otvaranju Bitefa sa predstavom Tragovi.

Cirkobalkana / Foto: Christoffer Collina
Cirkobalkana / Foto: Christoffer Collina

Centralni deo pratećeg programa biće međunarodna konferencija na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat, u čijem radu će učestvovati tridesetak aktera iz oblasti umetnosti, politike, filozofije i aktivizma iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Belgije, Italije, Švajcarske, Meksika, Sirije, itd.  Neki od učesnika su Franko Berardi Bifo, Boris Buden, Vim Vandekejbus, Srećko Horvat, Amanda Pinja, Haris Pašović, Dobrica Veselinović i Ivana Vilotijević, Sekretarka Grada Beograda za zaštitu životne sredine. Govoreći o konferenciji koja će se od 16. do 19. septembra održati na Skveru Mire Trailović, Medenica je istakao da će se ona baviti globalnim, političkim, društvenim, ali i posledicama ekološke krize koje utiču na pozorište, u produkcionom i umetničkom smislu. 

Ko-kustoskinja konferencije Marijana Cvetković rekla je da, ako se kao  zajednica i kao društvo ponašamo odgovorno prema svojim prirodnim resursima, onda moramo sve svoje aktivnosti u drugim oblastima organizovati po tim principima. Konferencija, u tom smislu, ima raznovrsne teme i panele, u rasponu od onih koji tretiraju samu ekološku problematiku, preko onih koji se bave političkim aspektima krize sa naglaskom na održivom upravljanju gradovima i onih koji postavljaju filozofsko pitanje da li već živimo apokalipsu, do onih koji projektuju ekološki održiv koncept pozorišne produkcije.  Tako bilo koja vrsta događaja i društvenog delovanja, pa i organizacija pozorišnog festivala, moraju se realizovati sa tom svešću. Kako je zaključila, ključna poruka konferencije je solidarnost, jer samo zajedničkim radom možemo doći do boljih uslova života. 

PRODAJA ULAZNICA

Prodaja ulaznica počinje 25. avgusta putem zvaničnog festivalskog sajta. Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%.

Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na blagajni Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića).

Kontakt: [email protected] / +381698992400

Radno vreme blagajne:

od 26. avgusta do 13. septembra: 11č ‒ 15č (osim nedeljom)
od 13. do 25. septembra: svim danima 11č ‒ 15č i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

Način plaćanja na blagajni:
- Plaćanje u gotovini.
- Plaćanje preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).

KOVID-19 NEPREDVIDIVE OKOLNOSTI I PRAVO NA IZMENE

Program Bitefa realizuje se uz poštovanje svih mera zaštite od koronavirusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju u skladu je sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica. Može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca. Sve eventualne promene biće objavljene na sajtu i društvenim mrežama festivala.

Apelujemo na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca i računamo na vaše razumevanje i strpljenje, kako bismo svi bili bezbedni i sigurni. 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete institut i Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Mts, Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festival Coca-Cola Hellenic Srbija.