Битеф пролог / Фото: Срђан Пајић
Битеф пролог / Фото: Срђан Пајић

Фото: Јаков Симовић
Фото: Јаков Симовић

У Београду је одржана друга конференција за медије поводом најаве двоструког, 54. и 55. издања Битефа, који ће се одржати од 13. до 25. септембра ове године. Тема конференције је била представљање пратећих програма Битефа, као и почетак рада Фестивалског центра.

Као што је већ најављено, тематски фокус фестивала који ће се одржати под слоганом На ивици будућности ће бити на концепту постхуманизма, у контексту света који би требало да буде мање антропоцентричан. То је визија света настала, између осталог, и из свести о глобалној еколошкој кризи, те могућој катаклизми, а што су, такође теме фестивала.

На конференцији за новинаре у Комбанк дворани су говорили уметнички директор Битеф фестивала Иван Меденица, директор Битеф театра Милош Латиновић и Маријана Цветковић испред платформе Заједничко.

Милош Латиновић је најавио почетак рада Фестивалског центра и нагласио како је, упркос чињеници да се фестивал ове године организује у компликованим околностима, Битеф тим успео да реализује све планиране активности. Латиновић је објавио и почетак продаје улазница путем сајта Битефа.

Иван Меденица је, представљајући пратеће програме Битефа, најавио оне традиционалне, као што су Сусрети са ауторима (и ове године ће их водити Милена Богавац), Афтер тен дружења у смањеном обиму због околности изазваних пандемијом, Битеф библиотека, Полифонија и Циркобалкана, фестивал савременог цикруса која се и ове године реализује у сарадњи са Циркусфером. И ове године, одржаће се Филозофски театар који филозоф Срећко Хорват у Београду реализује у сарадњи са Мајом Пелевић. Хорватов саговорник ће бити српски редитељ Желимир Жилник. По Меденичиним речима, оно што је новина у овогодишњем пратећем програму су радионице за домаће уметнике које ће држати француски визуелни уметник Франк Вигру (аутор представе Флеш у главном програму) и кореограф Вим Вандекејбус из компаније Ултима вез која наступа на отварању Битефа са представом Трагови.

Циркобалкана / Фото: Christoffer Collina
Циркобалкана / Фото: Christoffer Collina

Централни део пратећег програма биће међународна конференција на тему климатских промена и криза које из њих произилазе у организацији Битефа и платформе Заједничко под називом Седимо на грани: солидарност или суноврат, у чијем раду ће учествовати тридесетак актера из области уметности, политике, филозофије и активизма из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Француске, Белгије, Италије, Швајцарске, Мексика, Сирије, итд.  Неки од учесника су Франко Берарди Бифо, Борис Буден, Вим Вандекејбус, Срећко Хорват, Аманда Пиња, Харис Пашовић, Добрица Веселиновић и Ивана Вилотијевић, Секретарка Града Београда за заштиту животне средине. Говорећи о конференцији која ће се од 16. до 19. септембра одржати на Скверу Мире Траиловић, Меденица је истакао да ће се она бавити глобалним, политичким, друштвеним, али и последицама еколошке кризе које утичу на позориште, у продукционом и уметничком смислу. 

Ко-кустоскиња конференције Маријана Цветковић рекла је да, ако се као  заједница и као друштво понашамо одговорно према својим природним ресурсима, онда морамо све своје активности у другим областима организовати по тим принципима. Конференција, у том смислу, има разноврсне теме и панеле, у распону од оних који третирају саму еколошку проблематику, преко оних који се баве политичким аспектима кризе са нагласком на одрживом управљању градовима и оних који постављају филозофско питање да ли већ живимо апокалипсу, до оних који пројектују еколошки одржив концепт позоришне продукције.  Тако било која врста догађаја и друштвеног деловања, па и организација позоришног фестивала, морају се реализовати са том свешћу. Како је закључила, кључна порука конференције је солидарност, јер само заједничким радом можемо доћи до бољих услова живота. 

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Продаја улазница почиње 25. августа путем званичног фестивалског сајта. Онлајн куповином остварујете попуст од 10%.

Уколико нисте у могућности да обавите онлајн куповину, улазнице можете купити на благајни Битефа у Комбанк дворани, на првом спрату (адреса: Трг Николе Пашића).

Контакт: благајна@битеф.рс / +381698992400

Радно време благајне:

од 26. августа до 13. септембра: 11č ‒ 15č (осим недељом)
од 13. до 25. септембра: свим данима 11č ‒ 15č и сат времена пред почетак представе на месту извођења.

Начин плаћања на благајни:
- Плаћање у готовини.
- Плаћање преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

КОВИД-19 НЕПРЕДВИДИВЕ ОКОЛНОСТИ И ПРАВО НА ИЗМЕНЕ

Програм Битефа реализује се уз поштовање свих мера заштите од коронавируса. Број улазница који је пуштен у продају у складу je са актуелном епидемијском ситуацијом и важећим мерама заштите. У случају неповољне ситуације и промене мера, Битеф задржава право измене програма и услова одређених приликом куповине улазница. Може доћи до измена у нумерацији купљених улазница или поништавања улазница уз повраћај новца. Све евентуалне промене биће објављене на сајту и друштвеним мрежама фестивала.

Апелујемо на висок ниво индивидуалне одговорности и солидарности сваког појединца и рачунамо на ваше разумевање и стрпљење, како бисмо сви били безбедни и сигурни. 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете институт и Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.