Suzana Berić / Foto: mts
Suzana Berić / Foto: mts

Jedna od tema koja je u fokusu ovogodišnjeg Bitef festivala je gorući problem današnjice - klimatske promene i uništenje ekosistema. Brojni svetski naučnici i naučne studije nas upozoravaju da klimatska katastrofa nije blizu, već je živimo. Šta je ono što mi kao pojedinci možemo da učinimo da pomognemo očuvanju životne sredine? Na koji način vi kao kompanija podižete svest u društvu o ovom problemu?

Zaštita životne sredine za sve nas treba da bude imperativ - velika odgovornost cele društvene zajednice, svakog pojedinca i svake kompanije, bez izuzetka. Moramo biti svesni da naši napori moraju biti, zaista, ozbiljni, i da smo mi, i kompanije i pojedinci, dužni da prirodi priskočimo u pomoć, svako u svom domenu.

Investiranjem u savremene telekomunikacione tehnologije, Telekom Srbija je doprineo primeni čistih tehnologija i tehnologija koje troše manje električne energije i emituju manju buku. Kao kompanija koja je lider na tržištu telekomunikacija, nastojimo da korisnicima obezbedimo širok spektar digitalnih usluga i servisa koji, pored unapređenja korisničkog iskustva, za cilj imaju i očuvanje životne sredine.

Zajedno sa našim korisnicima, koji su se odlučili za elektronsku dostavu računa - eRačun, poslali smo jasnu i veoma snažnu poruku o značaju očuvanja šuma. Naši korisnici mogu da koriste i eSIM karticu - digitalnu SIM karticu integrisanu u mobilni uređaj. Dakle, u telefonu se ne nalazi „klasična“ SIM kartica, već virtuelna kartica, bez dodatne plastike, koja je, svi znamo, štetna za okolinu.

Kao društveno odgovorna kompanija, svesna da sadašnjost definiše budućnost, nastojimo da što više doprinesemo očuvanju životne sredine. Tako je u okviru kampanje „mts - Čuva tvoj svet“ od svakog mesečnog računa za mts postpejd tarife izdvajan po jedan dinar za očuvanje prirode Srbije. Jedna od akcija koja je finansirana prikupljenim novcem, a koju je preporučilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, bilo je čišćenje kanala u slivu Beljarice u blizini Beograda. Pokrovitelji smo i brojnih projekata, poput projekta  „Zelena energija u osnovnim školama - „ZEnergija svima prija“, čiji je cilj bio razvijanje ekološke svesti učenika seoskih osnovnih škola. 
Naravno, i kao pojedinci možemo da damo svoj doprinos očuvanju životne sredine. Dovoljno da se odgovorno ponašamo i budemo humani - da ne zagađujemo prirodu, da recikliramo plastičnu ambalažu i smanjimo njenu upotrebu, da učestvujemo u akcijama čišćenja reka i šuma... Nekada i malo čini mnogo.

Koliko je bitno da velike kompanije podržavaju i učestvuju u projektima koje se bave aktuelnim društvenim temama? Da li mislite da samo zajedničkim delovanjem i prožimanjem privrednog i kulturnog sektora možemo da izbegnemo tu „ivicu“ budućnosti?

Mislim da je jako bitno da kompanije aktivno učestvuju i pokreću projekte koji se bave aktuelnim društvenim temama. Smatram da samo udruženim delovanjem možemo da napravimo krupne promene u pozitivnom smeru.

Bitef festival je ponosan na dugogodišnju saradnju sa mts brendom. Ova saradnja rezultirala je brojnim uspešnim akcijama i verujemo da smo našim zajedničkim istupanjem u javnosti, stvorili sliku poželjnog modela saradnje između velikih kompanija i kulturnih manifestacija. Šta ova saradnja predstavlja za vas?

Iz saradnji sa kulturnim institucijama crpimo pozitivnu, kreativnu energiju, koju, nadam se uspešno, prenosimo na naše poslovanje. Bitef nas često svojim temama navodi na razmišljanje i preispitivanje, ali sve su to neminovni procesi bez kojih nema rasta i pozitivnih promena. Izuzetno smo ponosni na našu dosadašnju saradnju, a nadamo se i radujemo budućoj.

Druga velika tema ovogodišnjeg Bitefa, kroz svoje programe, tretira i pojmove transhumanizma i posthumanizma kao projekciju sveta gde čovek više neće biti u centru svega. S obzirom da je Telekom Srbija vodeća kompanija na polju tehnologije i tehnoloških inovacija, kako vidite budućnost koja nas čeka u tom kontekstu?

Razvojem tehnologije, u pojedinim oblastima, čovek, odnosno njegov rad, je zaista zamenjen pametnim mašinama. Međutim, iza svake tehnologije neminovno stoji čovek. Dok nam tehnološki razvoj gasi pojedina radna mesta, sa druge strane otvara potpuno nova. Mislim da tehnologija i čovek ne mogu da budu odvojeni. Transhumanizam i posthumanizam, kao filozofije, u svojim vizijama idu predaleko za moj ukus, ali, svakako, mislim da će u krajnjoj liniji  sve zavisiti od čoveka i njegovog odnosa prema prirodi, ali i same prirode koja će svoje odgovore na postupanje čoveka sigurno imati.