Сузана Берић / Фото: мтс
Сузана Берић / Фото: мтс

Једна од тема која је у фокусу овогодишњег Битеф фестивала је горући проблем данашњице - климатске промене и уништење екосистема. Бројни светски научници и научне студије нас упозоравају да климатска катастрофа није близу, већ је живимо. Шта је оно што ми као појединци можемо да учинимо да помогнемо очувању животне средине? На који начин ви као компанија подижете свест у друштву о овом проблему?

Заштита животне средине за све нас треба да буде императив - велика одговорност целе друштвене заједнице, сваког појединца и сваке компаније, без изузетка. Морамо бити свесни да наши напори морају бити, заиста, озбиљни, и да смо ми, и компаније и појединци, дужни да природи прискочимо у помоћ, свако у свом домену.

Инвестирањем у савремене телекомуникационе технологије, Телеком Србија је допринео примени чистих технологија и технологија које троше мање електричне енергије и емитују мању буку. Као компанија која је лидер на тржишту телекомуникација, настојимо да корисницима обезбедимо широк спектар дигиталних услуга и сервиса који, поред унапређења корисничког искуства, за циљ имају и очување животне средине.

Заједно са нашим корисницима, који су се одлучили за електронску доставу рачуна - еРачун, послали смо јасну и веома снажну поруку о значају очувања шума. Наши корисници могу да користе и еСИМ картицу - дигиталну СИМ картицу интегрисану у мобилни уређај. Дакле, у телефону се не налази „класична“ СИМ картица, већ виртуелна картица, без додатне пластике, која је, сви знамо, штетна за околину.

Као друштвено одговорна компанија, свесна да садашњост дефинише будућност, настојимо да што више допринесемо очувању животне средине. Тако је у оквиру кампање „мтс - Чува твој свет“ од сваког месечног рачуна за мтс постпејд тарифе издвајан по један динар за очување природе Србије. Једна од акција која је финансирана прикупљеним новцем, а коју је препоручило Министарство за заштиту животне средине, било је чишћење канала у сливу Бељарице у близини Београда. Покровитељи смо и бројних пројеката, попут пројекта  „Зелена енергија у основним школама - „ЗЕнергија свима прија“, чији је циљ био развијање еколошке свести ученика сеоских основних школа. 
Наравно, и као појединци можемо да дамо свој допринос очувању животне средине. Довољно да се одговорно понашамо и будемо хумани - да не загађујемо природу, да рециклирамо пластичну амбалажу и смањимо њену употребу, да учествујемо у акцијама чишћења река и шума... Некада и мало чини много.

Колико је битно да велике компаније подржавају и учествују у пројектима које се баве актуелним друштвеним темама? Да ли мислите да само заједничким деловањем и прожимањем привредног и културног сектора можемо да избегнемо ту „ивицу“ будућности?

Мислим да је јако битно да компаније активно учествују и покрећу пројекте који се баве актуелним друштвеним темама. Сматрам да само удруженим деловањем можемо да направимо крупне промене у позитивном смеру.

Битеф фестивал је поносан на дугогодишњу сарадњу са мтс брендом. Ова сарадња резултирала је бројним успешним акцијама и верујемо да смо нашим заједничким иступањем у јавности, створили слику пожељног модела сарадње између великих компанија и културних манифестација. Шта ова сарадња представља за вас?

Из сарадњи са културним институцијама црпимо позитивну, креативну енергију, коју, надам се успешно, преносимо на наше пословање. Битеф нас често својим темама наводи на размишљање и преиспитивање, али све су то неминовни процеси без којих нема раста и позитивних промена. Изузетно смо поносни на нашу досадашњу сарадњу, а надамо се и радујемо будућој.

Друга велика тема овогодишњег Битефа, кроз своје програме, третира и појмове трансхуманизма и постхуманизма као пројекцију света где човек више неће бити у центру свега. С обзиром да је Телеком Србија водећа компанија на пољу технологије и технолошких иновација, како видите будућност која нас чека у том контексту?

Развојем технологије, у појединим областима, човек, односно његов рад, је заиста замењен паметним машинама. Међутим, иза сваке технологије неминовно стоји човек. Док нам технолошки развој гаси поједина радна места, са друге стране отвара потпуно нова. Мислим да технологија и човек не могу да буду одвојени. Трансхуманизам и постхуманизам, као филозофије, у својим визијама иду предалеко за мој укус, али, свакако, мислим да ће у крајњој линији  све зависити од човека и његовог односа према природи, али и саме природе која ће своје одговоре на поступање човека сигурно имати.