Future Fortune, фото: Dorothea Tuch
Future Fortune, фото: Dorothea Tuch

Двоструко, 54. и 55. издање Битефа ће се одржати у Београду од 13. до 25. септембра под слоганом На ивици будућности. У главном прогаму ће бити приказано четрнаест представа из десет земаља.

Један тематски фокус фестивала је постхуманизам, визија света који би требало да буде мање антропоцентричан. Та је визија настала, између осталог, и из свести о глобалној еколошкој кризи, те могућој катаклизми, а што су, такође теме фестивала. Уско повезан са тематским је и естетски (формални) фокус фестивала. Он се бави дехуманизацијом тела извођача у различитим облицима - кроз кореографске поступке, светлосне и видео ефекте, преко одсуства извођача, њиховог дигиталног присуства, до употребе робота и дронова на сцени. Пројекти који истражују овај уметнички феномен ће бити доминантни у другој половини фестивала.

Једна од представа која истражује дехуманизацију тела извођача је и кореографија Future Fortune наше успешне кореографкиње и ауторке Драгане Булут, премијерно изведене на сцени позоришта ХАУ у Берлину а настале и уз подршку програма Битеф театра намењеног независној сцени. Појавом хуманоидног робота на сцени, представа која је почела као рекреација историјске авангарде (комада Р.У.Р. Kарела Чапека у коме се први пут у историји помиње појам робот), концептуално се разграђује, те постаје дебата о (не)могућности пројектовања и контролисања наше будућности.

На истој уметничкој линији је и представа Опчинио сам те, младог, али међународно афирмисаног иранског кореографа Ехсана Хемата у којој троје плесача из Ирана, Белгије и Јапана изводе, у клаустрофобичном празном простору, роботизоване и међусобно отуђене покрете. У садејству с надзором који над плесачима врши њихов четврти „партнер“, реално присутни и активни дрон, оваква кореографија артикулише један од главних проблема савременог света, оног који се све више одваја од хуманистичких идеала и окреће ауторитарности: технолошку и медијску контролу и манипулацију. Учешће ове кореографије на Битефу је и резултат инсистирања уметничког тима на томе да се на фестивал константно позивају и представе ваневропског, незападног позоришта.

Опчинио сам те, фото: Victor Мalyshev
Опчинио сам те, фото: Victor Мalyshev

Битеф се ове године активно бави еколошким темама, у оквиру чега 13. августа организује акцију За чистије сутра. Окупљање и доручак је у 10:30 на Поповици, свега десет минута од Новог Сада, у кафеу друштва љубитеља природе Горски Смешко, након чега следи чишћење најлепших стаза Фрушке горе, селектовања и сортирања отпада. Акција је отворена за све заинтересоване грађане, док је за учеснике обезбеђено пиће добродошлице, музика и пасуљ из казана, који ће бити припреман као заједнички оброк по повратку са акције. Kако доћи превозом до стартне локације можете погледати овде.

Резервација и продаја улазница за овогодишњи Битеф почеће у другој половини августа због актуелне епидемиолошке ситуације. Пратите сајт Битефа и друштвене мреже за више информација.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете институт и Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног прогама за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Ерсте Банк а. д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.