Konferencija odsutnih / Foto: Sebastian Hoppe
Konferencija odsutnih / Foto: Sebastian Hoppe

Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitef festivala održaće se u Beogradu u periodu od 13. do 25. septembra. Publika će  u okviru glavnog programa imati priliku da vidi četrnaest predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Svi zainteresovani moći će da posećuju i izuzetno bogat i raznovrstan prateći program.

Umetnički fokus festivala biće na dehumanizaciji tela izvođača u različitim oblicima - kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni. Predstave koje istražuju ovaj umetnički fenomen će dominirati u drugoj polovini festivala.

Tako će na Bitefu gostovati predstava Konferencija odsutnih, čuvenog Rimini protokola, koju potpisuju svo troje autora ovog kolektiva - Helgard Haug, Štefan Kegi i Danijel Vecel. Prema rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, ova predstava duhovito preispituje sve popularnije „predstave-franšize“, koje nastaju kao odgovor na, pandemijom ili ekološkom svešću otežan međunarodni saobraćaj. Detaljno razrađen umetnički i tehnički plan predstave realizuju, u drugoj sredini, lokalni izvođači. U predstavi Konferencija odsutnih ti izvođači su gledaoci koji se pozivaju da uzmu učešće i tako omoguće izvođenje fikcionalne situacije (međunarodne naučne konferencije), jer zbog pandemije naučnici, navodno, nisu mogli da doputuju na istu.

Fleš / Foto: Quentin Chevrier
Fleš / Foto: Quentin Chevrier

Vrhunac umetničke linije koja istražuje dehumanizaciju izvođačkih tela je projekat koji će zatvoriti ovogodišnji Bitef. Radi se o francuskoj predstavi-instalaciji Fleš reditelja Franka Vigrua u produkciji njegove Compagnie D’Autres Cordes. Ona nema fabulu, potpuno je apstraktna, gotovo nadrealistička, te se svodi na prostornu instalaciju s naglašenim vizuelnim, atmosferskim i zvučnim efektima. Njeni akteri su tela dvoje plesača čiji je „ljudski identitet“ radikalno razgrađen kostimom, svetlom, dimnim efektima i drugim scenskim sredstvima.

Pored gostovanja na Bitefu sa ovom produkcijom, Frank Vigru će, u okviru pratećeg programa festivala, održati i masterklas namenjen prvenstveno studentima muzike i izvođačkih umetnosti, koji će se baviti njegovim radom na hibridizaciji disciplina, a posebno razmatranjem dijaloga između muzike, zvuka, slika i tela u pokretu. Biće to razmena mišljenja o načinu na koji Vigru pristupa dizajnu zvuka u vezi sa drugim disciplinama: plesom, pozorišnim predstavama, video-radovima.

Otkazano izvođenje Pluća

Zbog nepredviđenih okolnosti, predstava Pluća u režiji Žige Divjaka neće biti izvedena na ovogodišnjem Bitefu. Za povraćaj novca za već kupljene ulaznice molimo Vas da kontaktirate blagajnu: [email protected], +381 69 899 24 00.

Prodaja ulaznica

Prodaja ulaznica može se obaviti putem zvaničnog sajta festivala. Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%. Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na blagajni Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića).

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete institut i Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog progama za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Mts, Erste Bank a. d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija.