Конференција одсутних / Фото: Sebastian Hoppe
Конференција одсутних / Фото: Sebastian Hoppe

Двоструко, 54. и 55. издање Битеф фестивала одржаће се у Београду у периоду од 13. до 25. септембра. Публика ће  у оквиру главног програма имати прилику да види четрнаест представа из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана, Аустрије, Мексика и Чилеа. Сви заинтересовани моћи ће да посећују и изузетно богат и разноврстан пратећи програм.

Уметнички фокус фестивала биће на дехуманизацији тела извођача у различитим облицима - кроз кореографске поступке, светлосне и видео ефекте, преко одсуства извођача, њиховог дигиталног присуства, до употребе робота и дронова на сцени. Представе које истражују овај уметнички феномен ће доминирати у другој половини фестивала.

Тако ће на Битефу гостовати представа Конференција одсутних, чувеног Римини протокола, коју потписују сво троје аутора овог колектива - Хелгард Хауг, Штефан Кеги и Данијел Вецел. Према речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, ова представа духовито преиспитује све популарније „представе-франшизе“, које настају као одговор на, пандемијом или еколошком свешћу отежан међународни саобраћај. Детаљно разрађен уметнички и технички план представе реализују, у другој средини, локални извођачи. У представи Конференција одсутних ти извођачи су гледаоци који се позивају да узму учешће и тако омогуће извођење фикционалне ситуације (међународне научне конференције), јер због пандемије научници, наводно, нису могли да допутују на исту.

Флеш / Фото: Quentin Chevrier
Флеш / Фото: Quentin Chevrier

Врхунац уметничке линије која истражује дехуманизацију извођачких тела је пројекат који ће затворити овогодишњи Битеф. Ради се о француској представи-инсталацији Флеш редитеља Франка Вигруа у продукцији његове Compagnie D’Autres Cordes. Она нема фабулу, потпуно је апстрактна, готово надреалистичка, те се своди на просторну инсталацију с наглашеним визуелним, атмосферским и звучним ефектима. Њени актери су тела двоје плесача чији је „људски идентитет“ радикално разграђен костимом, светлом, димним ефектима и другим сценским средствима.

Поред гостовања на Битефу са овом продукцијом, Франк Вигру ће, у оквиру пратећег програма фестивала, одржати и мастерклас намењен првенствено студентима музике и извођачких уметности, који ће се бавити његовим радом на хибридизацији дисциплина, а посебно разматрањем дијалога између музике, звука, слика и тела у покрету. Биће то размена мишљења о начину на који Вигру приступа дизајну звука у вези са другим дисциплинама: плесом, позоришним представама, видео-радовима.

Отказано извођење Плућа

Због непредвиђених околности, представа Плућа у режији Жиге Дивјака неће бити изведена на овогодишњем Битефу. За повраћај новца за већ купљене улазнице молимо Вас да контактирате благајну: благајна@битеф.рс, +381 69 899 24 00.

Продаја улазница

Продаја улазница може се обавити путем званичног сајта фестивала. Онлајн куповином остварујете попуст од 10%. Уколико нисте у могућности да обавите онлајн куповину, улазнице можете купити на благајни Битефа у Комбанк дворани, на првом спрату (адреса: Трг Николе Пашића).

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете институт и Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног прогама за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Ерсте Банк а. д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.