Ekipa predstave Opčinio sam te / Foto: JK Media
Ekipa predstave Opčinio sam te / Foto: JK Media

Dvostruko 54. i 55. izdanje Bitef festivala zatvoreno je repriznim izvođenjem predstave Fleš, na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta. Nakon izvođenja predstave-instalacije francuskog umetnika Franka Vigrua, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, nakon čega su gosti uživali u muzici i druženju. 

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa na proglašenju je predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Šermin Langhof (umetnička direktorka Teatra „Maksim Gorki“ iz Berlina, Nemačka, predsednica žirija), Lusija van Heteren (viši predavač i pozorišna kritičarka, Holandija), Agata Juniku (teatrološkinja i docentkinja na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, Hrvatska), Sesilija Djurberg (pozorišna i plesna kritičarka i novinarka, Švedska) i Jovana Tomić (pozorišna rediteljka, Srbija).

Zbog činjenice da je ovogodišnje izdanje festivala bilo dvostruko, žiri je odlučio da u svakoj kategoriji dodeli po dve nagrade.

Predsednica žirija Šermin Langhof saopštila je odluku žirija, prema kojoj je Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini ravnopravno pripao dvema predstavama, Opčinio sam te iranskog koreografa Ehsana Hemata i Cement Beograd u režiji Sebastijana Horvata.

Tim 54/55. Bitefa / Foto: JK Media
Tim 54/55. Bitefa / Foto: JK Media

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ takođe je ravnopravno dodeljena za dva ostvarenja, Višnjik u višnjiku u režiji Bobe Jelčića i Farm Fatale u režiji Filipa Kena.

Politikin žiri, u kojem su reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, Gordana Popović, urednica Kulturne rubrike, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je da se 43. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Vimu Vandekejbusu za predstavu Tragovi i Bobi Jelčiću za predstavu Višnjik u višnjiku.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica saopštio je da je Nagrada publike pripala predstavi Kao da kraj nije ni sasvim blizu, autorskog tandema Maja Pelević i Nikola Zavišić.

Detaljno obrazloženje povodom dodele nagrada 54/55. Bitefa pročitajte na linku OVDE.

Anđelka Janković je, u ime tima Bitef festivala, svečanu ceremoniju dodele nagrada zaključila rečima: „Čini nam se da je na kraju, ipak, najbolje živeti u sadašnjosti. A mi se ponovo vidimo u budućnosti, na 56. Bitefu 2022. godine.”
 
Svečana ceremonija dodele nagrada i After Ten žurka održana je u Dorćol Placu u zajedničkoj realizaciji sa udruženjem građana Vinokultura i Belgrade Wine Week.

Podsećamo, dvostruko izdanje Bitefa (54. i 55.) održano je od 13. do 25. septembra pod sloganom Na ivici budućnosti. U toku festivala, imali smo priliku da pogledamo dvanaest predstava iz Belgije, Francuske, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Centralna tema festivala bila je vezana za pojam posthumanizma, u smislu vizije sveta koji bi u budućnosti mogao da bude manje antropocentričan, između ostalog, zahvaljujući i ekološkim katastrofama za koje smo sami odgovorni.

Bitef je ove godine održan u skoro nemogućim okolnostima usled pandemije izazvane virusom Kovid-19. Prošle godine, kada je doneta odluka o održavanju dvostrukog 54. i 55. izdanja festivala 2021. godine, niko nije mogao da pretpostavi pred kakvim će se izazovima naći organizatori. Ipak, uz poštovanje svih epidemioloških mera, Bitef je uspešno priveden kraju. 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Mts, Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festival Coca-Cola Hellenic Srbija.