Екипа представе Опчинио сам те / Фото: ЈК Медиа
Екипа представе Опчинио сам те / Фото: ЈК Медиа

Двоструко 54. и 55. издање Битеф фестивала затворено је репризним извођењем представе Флеш, на сцени „Оливера и Раде Марковић“ Београдског драмског позоришта. Након извођења представе-инсталације француског уметника Франка Вигруа, одржано је свечано проглашење добитника награда, након чега су гости уживали у музици и дружењу. 

Иван Меденица, уметнички директор Битефа на проглашењу је представио међународни жири фестивала у саставу Шермин Лангхоф (уметничка директорка Театра „Максим Горки“ из Берлина, Немачка, председница жирија), Лусија ван Хетерен (виши предавач и позоришна критичарка, Холандија), Агата Јунику (театролошкиња и доценткиња на Академији драмске уметности у Загребу, Хрватска), Сесилија Дјурберг (позоришна и плесна критичарка и новинарка, Шведска) и Јована Томић (позоришна редитељка, Србија).

Због чињенице да је овогодишње издање фестивала било двоструко, жири је одлучио да у свакој категорији додели по две награде.

Председница жирија Шермин Лангхоф саопштила је одлуку жирија, према којој је Гран при „Мира Траиловић“ за најбољу представу у целини равноправно припао двема представама, Опчинио сам те иранског кореографа Ехсана Хемата и Цемент Београд у режији Себастијана Хорвата.

Тим 54/55. Битефа / Фoтo: ЈК Медиа
Тим 54/55. Битефа / Фoтo: ЈК Медиа

Специјална награда „Јован Ћирилов“ такође је равноправно додељена за два остварења, Вишњик у вишњику у режији Бобе Јелчића и Farm Fatale у режији Филипа Кена.

Политикин жири, у којем су редитељи Харис Пашовић и Ана Томовић, Гордана Поповић, уредница Културне рубрике, позоришна критичарка Ана Тасић и новинарка Борка Голубовић Требјешанин, одлучио је да се 43. по реду награда Политике за најбољу режију додели Виму Вандекејбусу за представу Трагови и Боби Јелчићу за представу Вишњик у вишњику.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица саопштио је да је Награда публике припала представи Као да крај није ни сасвим близу, ауторског тандема Маја Пелевић и Никола Завишић.

Детаљно образложење поводом доделе награда 54/55. Битефа прочитајте на линку ОВДЕ.

Анђелка Јанковић је, у име тима Битеф фестивала, свечану церемонију доделе награда закључила речима: „Чини нам се да је на крају, ипак, најбоље живети у садашњости. А ми се поново видимо у будућности, на 56. Битефу 2022. године.”
 
Свечана церемонија доделе награда и After Ten журка одржана је у Дорћол Плацу у заједничкој реализацији са удружењем грађана Винокултура и Belgrade Wine Week.

Подсећамо, двоструко издање Битефа (54. и 55.) одржано је од 13. до 25. септембра под слоганом На ивици будућности. У току фестивала, имали смо прилику да погледамо дванаест представа из Белгије, Француске, Немачке, Србије, Хрватске, Ирана, Аустрије, Мексика и Чилеа. Централна тема фестивала била је везана за појам постхуманизма, у смислу визије света који би у будућности могао да буде мање антропоцентричан, између осталог, захваљујући и еколошким катастрофама за које смо сами одговорни.

Битеф је ове године одржан у скоро немогућим околностима услед пандемије изазване вирусом Kовид-19. Прошле године, када је донета одлука о одржавању двоструког 54. и 55. издања фестивала 2021. године, нико није могао да претпостави пред каквим ће се изазовима наћи организатори. Ипак, уз поштовање свих епидемиолошких мера, Битеф је успешно приведен крају. 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године су са нама Гете Институт, Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.