Svetlana Bojković / Foto: JK media
Svetlana Bojković / Foto: JK media

Predstava Tragovi je njegov najnoviji projekat, usko povezan sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni. 

Na otvaranju, konferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike osnivača festivala grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, publiku, novinare, kritičare, kao i goste festivala, među kojima su i umetnici, filozofi, aktivisti i teoretičari iz gotovo svih krajeva sveta, uz konstataciju da nismo ni mogli da zamislimo da će se festival organizovati u uslovima koji su komplikovaniji nego prošle godine.

Festival je proglasila otvorenim velika srpska glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Ceca Bojković. Ona je, tom prilikom, istakla kako smo stigli do  crvenog alarma za celo čovečanstvo zbog opasnosti od klimatskih promena, zagađenja, uništenja ekosistema i ogromne opasnosti od prirodne kataklizme svetskih razmera. Na sve ovo, kako je rekla, pojavila se i pandemija izazvana virusom KOVID-19 koja je, kako veruje, nastala između ostalog, i kao rezultat poremećaja ekosistema. Kako je istakla, ovogodišnji Bitef je u objedinjenom, dvostrukom izdanju, posvećen upravo najurgentnijim ekološkim i srodnim problemima današnjice, a koji su i globalnog i lokalnog karaktera.

Svečano otvaranje 54. i 55. Bitefa, sa leva na desno: Ivan Medenica, Nj.E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Svetlana Bojković, Miloš Latinović / Foto: JK media
Svečano otvaranje 54. i 55. Bitefa, sa leva na desno: Ivan Medenica, Nj.E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Svetlana Bojković, Miloš Latinović / Foto: JK media

Realizaciju ovogodišnjeg festivala podržala je Delegacija Evropske unije u Srbiji i tim povodom, organizovan je svečani koktel i izložba Priroda u pozitivu EU info centra. Zvanicama su se obratili Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, i novi šef Delegacije Evropske unije, Nj.E. ambasador Emanuele Žiofre, koji je istakao: 

„Sa Bitefom imamo dugu saradnju, koja će se, nadam se, nastaviti. Slogan ovogodišnjeg izdanja festivala, Na ivici budućnosti, značajan je jer se bavi temama kao što su klimatske promene i gubitak biodiverziteta,  što su ozbiljne pretnje na koje bi trebalo da ukažemo. EU predvodi ovu debatu i odlučna je da ovu temu vidi ne samo kao problem, već i da kolektivno deluje u njegovom prevazilaženju, zajedno sa Srbijom i ostatkom sveta. I divno je što se festivali kao što je Bitef uključuju u debatu, jer kultura i kreativnost imaju ključnu ulogu u tome.”

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne javne ličnosti iz javnog i političkog života, kao i diplomatskog kora. Među njima su: Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu grada Beograda,  Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Konrad Adam, ambasador Belgije, Nikolas Luteroti, ambasador Austrije, Raul Molina, ambasador Španije, Karlo Lo Kašo, ambasador Italije, Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije, Petko Doykov, ambasador Bugarske, Pol Anri Prese, EU delegacija, Beka Vučo, Stanislas Pjere, direktor Francuskog Instituta u Srbiji, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Milan Lučić, British Council, Robero Cinkota, direktor Italijanskog Instituta za kulturu u Beogradu, Mirjana Nikolić, rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu, Aleksandra Kosanović, Erste Bank, Jasmina i Milan Knežević, Bel Medic, Suzana Đorđević, Hemofarm fondacija. Među zvanicama  bile su i brojne poznate ličnosti iz kulturnog života: Tamara Vučković, JDP, Mira Adanja Polak, Vesna Čipčić, Isidora Minić, Dušanka Stojanović Glid, Vanja Ejdus i mnogi drugi, kao i predstavnici medija. 

PODSEĆAMO

Ovogodišnji Bitef trajaće do 25. ceptembra, a publika će moći da pogleda dvanaest predstava iz devet zemalja, kao i mnogobrojne prateće programe.  Drugog dana festivala, 16. septembra, na programu je repriza predstave Tragovi, otvaranje festivala savremenog cirkusa Cirkobalkana predstavom Kretanje Rona Berija i Itamara Glukmana, kao i još jedno izdanje Filozofskog teatra, u okviru koga će Srećko Horvat voditi razgovor sa Želimirom Žilnikom.

PRODAJA ULAZNICA

Prodaja ulaznica može se obaviti putem sajta www.bitef.rs. Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%.

Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na blagajni Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića). Kontakt: [email protected], +381698992400

Radno vreme blagajne:
od 13. do 25. septembra: svim danima 11č ‒ 15č i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

Način plaćanja na blagajni:
Plaćanje u gotovini.
Plaćanje preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).

Kovid-19 nepredvidive okolnosti i pravo na izmene

Program Bitefa se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite od koronavirusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je u skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica. Može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca.

Sve eventualne promene će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama festivala. Apelujemo na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca i računamo na vaše razumevanje i strpljenje, kako bismo svi bili bezbedni i sigurni.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Mts, Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festival Coca-Cola Hellenic Srbija.