Светлана Бојковић / Фото: ЈК media
Светлана Бојковић / Фото: ЈК media

Представа Трагови је његов најновији пројекат, уско повезан са једном од доминантних тематских линија Битефа која се фокусира на еколошке теме, као и на последице природних катастрофа за које смо сами одговорни. 

На отварању, конферансије Милош Миловановић поздравио је амбасадоре, представнике оснивача фестивала града Београда, Министарства културе и информисања Републике Србије, публику, новинаре, критичаре, као и госте фестивала, међу којима су и уметници, филозофи, активисти и теоретичари из готово свих крајева света, уз констатацију да нисмо ни могли да замислимо да ће се фестивал организовати у условима који су компликованији него прошле године.

Фестивал је прогласила отвореним велика српска глумица и еколошка активисткиња Светлана Цеца Бојковић. Она је, том приликом, истакла како смо стигли до  црвеног аларма за цело човечанство због опасности од климатских промена, загађења, уништења екосистема и огромне опасности од природне катаклизме светских размера. На све ово, како је рекла, појавила се и пандемија изазвана вирусом КОВИД-19 која је, како верује, настала између осталог, и као резултат поремећаја екосистема. Како је истакла, овогодишњи Битеф је у обједињеном, двоструком издању, посвећен управо најургентнијим еколошким и сродним проблемима данашњице, а који су и глобалног и локалног карактера.

Свечано отварање 54. и 55. Битефа, са лева на десно: Иван Меденица, Њ.Е. Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији, Светлана Бојковић, Милош Латиновић / Fото: ЈК media
Свечано отварање 54. и 55. Битефа, са лева на десно: Иван Меденица, Њ.Е. Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији, Светлана Бојковић, Милош Латиновић / Fото: ЈК media

Реализацију овогодишњег фестивала подржала је Делегација Европске уније у Србији и тим поводом, организован је свечани коктел и изложба Природа у позитиву ЕУ инфо центра. Званицама су се обратили Иван Меденица, уметнички директор Битефа, и нови шеф Делегације Европске уније, Њ.Е. амбасадор Емануеле Жиофре, који је истакао: 

„Са Битефом имамо дугу сарадњу, која ће се, надам се, наставити. Слоган овогодишњег издања фестивала, На ивици будућности, значајан је јер се бави темама као што су климатске промене и губитак биодиверзитета,  што су озбиљне претње на које би требало да укажемо. ЕУ предводи ову дебату и одлучна је да ову тему види не само као проблем, већ и да колективно делује у његовом превазилажењу, заједно са Србијом и остатком света. И дивно је што се фестивали као што је Битеф укључују у дебату, јер култура и креативност имају кључну улогу у томе.”

Свечаној церемонији отварања присуствовале су многобројне јавне личности из јавног и политичког живота, као и дипломатског кора. Међу њима су: Иван Карл, градски секретар за културу града Београда,  Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију, Конрад Адам, амбасадор Белгије, Николас Лутероти, амбасадор Аустрије, Раул Молина, амбасадор Шпаније, Карло Ло Кашо, амбасадор Италије, Шан Меклауд, амбасадорка Велике Британије, Петко Доyков, амбасадор Бугарске, Пол Анри Пресе, ЕУ делегација, Бека Вучо, Станислас Пјере, директор Француског Института у Србији, Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума, Милан Лучић, British Council, Роберо Цинкота, директор Италијанског Института за културу у Београду, Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности у Београду, Александра Косановић, Ерсте Банк, Јасмина и Милан Кнежевић, Бел Медиц, Сузана Ђорђевић, Хемофарм фондација. Међу званицама  биле су и бројне познате личности из културног живота: Тамара Вучковић, ЈДП, Мира Адања Полак, Весна Чипчић, Исидора Минић, Душанка Стојановић Глид, Вања Ејдус и многи други, као и представници медија. 

ПОДСЕЋАМО

Овогодишњи Битеф трајаће до 25. ceптембра, а публика ће моћи да погледа дванаест представа из девет земаља, као и многобројне пратеће програме.  Другог дана фестивала, 16. септембра, на програму је реприза представе Трагови, отварање фестивала савременог циркуса Циркобалкана представом Кретање Рона Берија и Итамара Глукмана, као и још једно издање Филозофског театра, у оквиру кога ће Срећко Хорват водити разговор са Желимиром Жилником.

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Продаја улазница може се обавити путем сајта www.битеф.рс. Онлајн куповином остварујете попуст од 10%.

Уколико нисте у могућности да обавите онлајн куповину, улазнице можете купити на благајни Битефа у Комбанк дворани, на првом спрату (адреса: Трг Николе Пашића). Контакт: благајна@битеф.рс, +381698992400

Радно време благајне:
од 13. до 25. септембра: свим данима 11ч ‒ 15ч и сат времена пред почетак представе на месту извођења.

Начин плаћања на благајни:
Плаћање у готовини.
Плаћање преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

Ковид-19 непредвидиве околности и право на измене

Програм Битефа се реализује уз поштовање свих мера заштите од коронавируса. Број улазница који је пуштен у продају је у складу са актуелном епидемијском ситуацијом и важећим мерама заштите. У случају неповољне ситуације и промене мера, Битеф задржава право измене програма и услова одређених приликом куповине улазница. Може доћи до измена у нумерацији купљених улазница или поништавања улазница уз повраћај новца.

Све евентуалне промене ће бити објављене на сајту и друштвеним мрежама фестивала. Апелујемо на висок ниво индивидуалне одговорности и солидарности сваког појединца и рачунамо на ваше разумевање и стрпљење, како бисмо сви били безбедни и сигурни.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године су са нама Гете Институт, Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.