Трећа конференција за медије поводом 54. и 55. Битефа / Фото: Марко Петровић 
Трећа конференција за медије поводом 54. и 55. Битефа / Фото: Марко Петровић 

У Београду је, у Комбанк дворани, одржана трећа конференција за медије поводом најаве двоструког, 54. и 55. издања Битефа, које ће се одржати од 13. до 25. септембра ове године. На конференцији за медије су говорили директор Битеф театра Милош Латиновић, Његова екселенција Кун Адам, амбасадор Белгије у Србији, уметнички директор Битеф фестивала Иван Меденица, Далиборка Николић из ЕУ инфо центра и глумица Весна Чипчић.

Милош Латиновић захвалио је свим људима који су учествовали у припреми фестивала, имајући у виду чињеницу да околности нису ни изблиза редовне. Он је рекао да живимо и радимо у времену у коме није лако предвидети ствари, па је сама чињеница да ће предстојећи Битеф бити реализован онако како је планиран велики успех. Замолио је медије и публику за разумевање уколико буде непредвиђених измена у програму због све лошије пандемијске ситуације у Србији.

Кун Адам, амбасадор Белгије у Србији, захвалио се тиму Битефа због тога што већ годинама приказује најзначајније белгијске ауторе и компаније из области савременог позоришта и плеса (Ултима Вез, Алан Плател, Јан Фабр...) и додао како београдска публика, у том контексту, може да постане размажена. Говорећи о белгијској представи која ове године учествује у главном програму, пројекту Трагови компаније Ултима Вез и њеног оснивача кореографа Вима Вандекејбуса, истакао је да је Вандекејбус стари познаник и пријатељ Београда и Битефа, као и добитник Градн Приx-а „Мира Траиловић“. Представа Трагови биће изведена на свечаном отварању Битефа, 15. септембра у Југословенском драмском позоришту у Београду и бави се, као и други Вандекејбусови пројекти, горућим питањима савременог света, овога пута, еколошком кризом.

Далиборка Николић из ЕУ инфо центра изразила је задовољство због тога што је Европска Унија и у овим тешким временима успела да реализује подршку Битефу, што ове године чини по четврти пут. Европска Унија је, после оснивача Скупштине града Београда и Министарства културе и информисања Републике Србије, дала највише средстава Битефу.

Његова екселенција Кун Адам, амбасадор Белгије у Србији, фото: Марко Петровић
Његова екселенција Кун Адам, амбасадор Белгије у Србији, фото: Марко Петровић

Уметнички директор Битефа Иван Меденица најавио је и прву представу која ће бити изведена у оквиру пролога 54. и 55. Битефа. Реч је о премијери представе Living room, једног од најзначајнијих немачких редитеља млађе генерације Ерсана Монтага, настале у копродукцији Београдског драмског позоришта и Битеф театра. Говорећи о представи, Меденица је рекао како се ради о спектакуларном споју кемп естетике и магијског реализма. У овом формалном оквиру, по његовом мишљењу, аутор развија меланхоличну причу о пролазности, старењу, губитку младалачких нада и идеала и смрти. Иако покрива временски распон од деведесетих до данас, представа се не бави директно политичким темама. Она, на пример, не доводи у питање одговорност Милошевићевог режима за ратове деведесетих година прошлог века, али развија тезу да су жене највеће жртве ратних страдања, без обзира на то на којим странама се налазе њихови мушкарци.

Весна Чипчић, главна глумица представе Living Room, истакла је како је ова продукција својеврсна круна сезоне за нама у Београдском драмском позоришту, једне од успешнијих у последње време, а у којој су доминирале управо „битефовске“ естетике. Са присутнима је поделила своје утиске из процеса настанка представе, поготово о изазову глуме без текста, који је за њу био ослобађајући. 

Представљајући стране госте који ће ове године доћи на Битеф, Иван Меденица је истакао је да је међународно интересовање велико, што потврђује и  долазак директора неких од водећих страних позоришта и фестивала, новинара и критичара из целог света. Тако су долазак потврдили Алмут Вагнер, главна драматуршкиња Ресиденц театра из Минхена, Дидије Жујар, програмски директор позоришта Одеон из Париза, Штефани Карп, кустоскиња међународног програма Атина-Епидаурус фестивала, Томаш Киренчук из краковског Театра Стари, Марина Давидова, уметничка директорка НЕТ фестивала из Москве и многи други. Он је нагласио како се тим Битефа посебно трудио да доведе ове госте, како би домаће позориште које у главном програму Битефа учествује са чак четири продукције, могло  да се представи и пласира у ширем међународном контексту, у коме га већ дуго недовољно има.

Поред њих, у Београд, на међународну еколошку конференцију Седимо на грани: солидарност или суноврат која ће се одржати у оквиру пратећег програма Битефа, долазе значајни филозофи попут Франка Берардија Бифа, Бориса Будена и Срећка Хорвата и уметници као што су Јанез Јанша, Харис Пашовић и Вим Вандекејбус.

Жири овогодишњег фестивала биће састављен искључиво од жена, у знак подршке „женском покрету“, борби против сексуалног насиља и узнемиравања жена. Чине га уметничка директорка позоришта Максим Горки из Берлина Шермин Лангхоф (Немачка, председница жирија), Лусија ван Хетерен, професорка Универзитета Гронинген (Холандија), позоришна критичарка и професорка Агата Јунику (Хрватска), критичарка и новинарка Сесилија Дјурберг (Шведска) и позоришна редитељка Јована Томић (Србија). 

Фестивал ће свечано отворити велика српска глумица и, у последње време, еколошка активисткиња Светлана Цеца Бојковић.

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Продаја улазница почиње 25. августа путем званичног фестивалског сајта. Онлајн куповином остварујете попуст од 10%. Уколико нисте у могућности да обавите онлајн куповину, улазнице можете купити на благајни Битефа у Комбанк дворани, на првом спрату (адреса: Трг Николе Пашића).

Контакт: благајна@битеф.рс / +381698992400
Радно време благајне:
од 26. августа до 13. септембра: 11č ‒ 15č (осим недељом)
од 13. до 25. септембра: свим данима 11č ‒ 15č и сат времена пред почетак представе на месту извођења.

Начин плаћања на благајни:
- Плаћање у готовини.
- Плаћање преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

КОВИД-19 НЕПРЕДВИДИВЕ ОКОЛНОСТИ И ПРАВО НА ИЗМЕНЕ

Програм Битефа реализује се уз поштовање свих мера заштите од коронавируса. Број улазница који је пуштен у продају у складу je са актуелном епидемијском ситуацијом и важећим мерама заштите. У случају неповољне ситуације и промене мера, Битеф задржава право измене програма и услова одређених приликом куповине улазница. Може доћи до измена у нумерацији купљених улазница или поништавања улазница уз повраћај новца. Све евентуалне промене биће објављене на сајту и друштвеним мрежама фестивала.

Апелујемо на висок ниво индивидуалне одговорности и солидарности сваког појединца и рачунамо на ваше разумевање и стрпљење, како бисмо сви били безбедни и сигурни. 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете институт и Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.