Фото: Дани Вилемс
Фото: Дани Вилемс

Педесет четврти и педесет пети Битеф фестивал ће се одржати у Београду од 13. до 25. септембра ове године, уз учешће представа водећих светских редитеља и кореографа из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана, Аустрије, Мексика и Чилеа. Међу познатим ауторима који ће се представити у оквиру главног програма су Томас Остермајер, Ерсан Монтаг, Себастијан Хорват, Милош Лолић и други.

Једна од највећих звезда фестивала је чувени белгијски кореограф Вим Вандекејбус, оснивач плесне компаније Ултима вез из Брисела, која постоји већ тридесет пет година. Рад ове компаније је још увек у свежем сећању београдске публике, и то, по извођењу имерзивне представе Позвани (кореографија Сепе Бајенс) која је изведена на затварању 53. Битефа 2019. године.  Сам Вандекејбус је више пута гостовао на Битефу. Његове кореографије 7 за тајну која ће остати тајна и Увек исте лажи су са великим успехом извођене у главном програму фестивала током деведесетих година прошлог века и добијале Гран при „Мира Траиловић“.

Овога пута, његова представа Трагови ће свечано отворити Битеф фестивал, 15. септембра на сцени „Љуба Тадић“ Југословенског драмског позоришта.  Ради се о новом пројекту, уско повезаном са једном од доминантних тематских линија Битефа која се фокусира на еколошке теме, као и на последице природних катастрофа за које смо сами одговорни.  Представа Трагови је енергична, духовита  и узбудљива кореографија са елементима говорног театра и изоштреним драматуршким луком, која почиње сценом нарушавања природне равнотеже а завршава се комичном, али претећом сценом „освете природе“.

Фото: Питер-Јан Де Пуе
Фото: Питер-Јан Де Пуе

Вим Вандекејбус ће, као велики пријатељ Битефа, допутовати у Београд и лично присуствовати извођењу кореографије Трагови. Он ће, у организацији Битефа и Станице сервиса за савремени плес одржати и мастерклас за младе професионалце из области плесне уметности и кореографије, о чему ће јавност благовремено бити детаљније информисана. Такође, Вандекејбус ће бити и један од учесника велике међународне конференције на тему климатских промена и криза које из њих произилазе у организацији Битефа и платформе Заједничко под називом Седимо на грани: солидарност или суноврат  која ће се реализовати у оквиру пратећег програма фестивала. Вандекејбус ће говорити на пленарном панелу конференције на коме ће наступати италијански филозоф Франко Берарди Бифо, хрватски филозоф Срећко Хорват и други.

Резервација и продаја улазница за овогодишњи Битеф почеће у другој половини августа због актуелне епидемиолошке ситуације. Пратите сајт Битефа и друштвене мреже за више информација.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете Институт и Француски Институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Ерсте Банк а. д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.